تحقیق در مورد تفسير سوره نساء 158 ص

تحقیق در مورد تفسير سوره نساء 158 ص

لینک دانلود و خرید پایین توضیحات

دسته بندی : وورد

نوع فایل :  .doc ( قابل ويرايش و آماده پرينت )

تعداد صفحه : 138 صفحه


 قسمتی از متن .doc : 

 

‏تفسير سوره نساء

‏بِسْمِ اللّهِ الرَّحْمنِ الرَّحيمِ

يآ أَيُّهَا النّاسُ اتَّقُوا رَبَّكُمُ الَّذى خَلَقَكُمْ مِنْ نَفْس واحِدَة وَ خَلَقَ مِنْها زَوْجَها وَ بَثَّ مِنْهُما رِجالاً كَثيراً وَ نِسآءً وَ اتَّقُوا اللّهَ الَّذى تَسآءَلُونَ بِه وَ الْاَرْحامَ اِنَّ اللّهَ كانَ عَلَيْكُمْ رَقيباً (*)

‏به نام خداوند بخشاينده بخشايشگر. اى مردم از پروردگارتان پروا كنيد آنكه شما را از يك جان آفريد و همسر او را از او آفريد و از اين دو، مردان و زنان بسيارى را پراكنده ساخت و از خدا پرواكنيد آنكه به نام او از يكديگر درخواست مى‏ ‏كنيد و نيز درباره‏ ‏خويشاوندان بترسيد. همانا خداوند بر شما

‏مراقب است (1)

نكات ادبى

1 ـ «بثّ» پراكنده ساخت ، منتشر كرد. «مبثوث» پراكنده.

2 ـ «تسائلون» از يكديگر درخواست چيزى مى‏ ‏كنيد و اين اشاره به درخواست و تقاضاى افراد از يكديگر با سوگند دادن به خداست.

3 ـ «الارحام» جمع رحم، خويشاوندان و از رحم زن مشتق شده، اين كلمه عطف بر الله است و اتقوا بر سر آن نيز مى‏ ‏آيد يعنى درباره خويشاوندان هم پروا كنيد و بترسيد.

4 ـ «كان» در «كان‏ ‏الله» منسلخ از زمان است و براى تثبيت مطلب آمده است.

5 ـ «رقيب» مراقب، نگهبان، مواظب و ناظر.

تفسير و توضيح

آيه (1) بسم‏ ‏الله الرحمن الرحيم. يا ايها الناس اتقوا... : اين سوره نيز مانند تمام سوره‏ ‏هاى قرآن بجز سوره‏ ‏توبه، با نام خدا آغاز مى‏ ‏شود خدايى كه رحمان و رحيم است (تفسير بسم الله در آغاز سوره حمد گذشت) نخستين جمله اين سوره خطاب به عموم مردم چه مؤمن و چه كافر است و به مردم تذكر مى

‏ ‏دهد كه از پروردگارتان پروا داشته باشيد و آنان را امر به تقوا مى‏ ‏كند. تقوا آن حالت خداترسى است كه اگر در وجود انسان پيدا شود، او را از ارتكاب گناهان باز مى‏ ‏دارد. اين حالت، رابطه انسان با خدا را محكم مى‏ ‏كند و انسان با داشتن روح تقوا، در تمام كارها خدا را در نظر مى‏ ‏گيرد و مطابق با رضايت او عمل مى‏ ‏كند و از انجام كارى كه خشم خدا را بر انگيزد پرهيز مى‏ ‏نمايد.

طبق اين آيه، دليل اينكه انسان بايد از خدا پروا كند و رضايت و خوشنودى او را بجويد، اين است كه خدا پرورش دهنده انسانهاست و هموست كه انسانها را از نسل‏

‏يك نفر به وجود آورده كه منظور حضرت آدم است و همسر او حوا را هم از او آفريد و از اين دو نفر مردان و زنان بسيارى پديد آورد.

پيش از آنكه درباره چگونگى خلقت آدم و حوا و تكثير نسل آنها سخنى بگوييم، اين نكته را يادآور مى‏ ‏شويم كه كيفيت خلقت نوع بشر و تكثير ذريه‏ ‏آدم و پديد آمدن انسانها از پدران و مادران بهترين وضعيت و حالت در ايجاد نوع بشر است خداوند با قرار دادن غريزه جنسى در نهاد آدمى و شدت علاقه‏ ‏اى كه به او نسبت به جنس مخالف داده، كارى كرده است كه به طور طبيعى و بدون احتياج به امر تشريعى نسل بشر در روى زمين باقى مانده است هر چند كه امر تشريعى به ازدواج نيز به صورت استحبابى وجود دارد ولى غريزه جنسى آنچنان نيرومند است كه خود به خود و حتى در ميان اقوام وحشى نيز توليد مثل وتكثير نسل وجود دارد.

بنابراين، خداوند با پديدآوردن انسانها با اين كيفيت مخصوص بالاترين حق را برگردن انسانها دارد و آن حق حيات است و به همين جهت لازم است كه انسان از خدا پروا كند و تقوا داشته باشد و خوشنودى او را در كارهاى خود در نظر بگيرد.

با توجه به متن قرآن و ظواهر آيات، شكى وجود ندارد كه از ديدگاه قرآن نسل كنونى بشر به يك فرد به نام آدم مى

‏ ‏رسد كه خدا او را از خاك آفريد و از روح خود بر او دميد و او نخستين انسان روى زمين است كه بدون پدر و مادر آفريده شده. تكامل نوع انسان از انواع ديگر حيوانات مانند ميمون، مورد قبول متن قرآن و ظواهر آيات نيست و البته مى‏ ‏دانيم كه اين نظريه از سوى بعضى از دانشمندان علوم طبيعى نيز رد شده و فسيلها و اسنادى يافته‏ ‏اند كه مخالف با اين فرضيه است.

مطلب ديگر اينكه طبق همين آيه، نسل بشر به يك تن مى‏ ‏رسد كه همان آدم است و همسر آدم نيز از او به دنيا آمده. اكنون بايد ديد كه منظور از اين جمله چيست؟ و همسر آدم چگونه از خود آدم پديد آمده است؟ طبق بعضى از روايات، همسر آدم از دنده چپ آدم مخلوق شده و طبق بعضى از روايات ديگر، او پس از خلقت آدم از باقيمانده سرشت آدم آفريده شده است. البته در بعضى از آيات قرآنى هم آمده كه خدا‏

‏از خود شما همسرانى براى شما آفريد (خلق لكم من انفسكم ازواجا) ولى اين آيات مربوط به نسلهاى بعدى است و ناظر به جريان آدم و حوا نيست.

اگر در سند رواياتى كه به آنها اشاره شد ترديد كنيم، بايد بگوييم كه ما از چگونگى خلقت حوا از آدم اطلاعى نداريم و فقط طبق آيه‏ ‏مورد بحث مى‏ ‏دانيم كه حوا نيز از آدم آفريده شده است. و نسل بشر به يك نفر مى‏ ‏رسد كه نام او آدم است.

موضوع ديگرى كه در اينجا قابل بررسى وتأمل است اين است كه از اين آيه فهميده مى‏ ‏شود كه نسل بشر از آدم و همسر او ازدياد پيدا كرده و مردان و زنان بسيارى در روى زمين پراكنده شده‏ ‏اند. در اينجا اين سؤال پيش مى‏ ‏آيد كه فرزندان بلافصل آدم چگونه و با چه كسانى ازدواج كردند؟ و نسلهاى بعدى چگونه به وجود آمدند؟ از اين آيه فهميده مى‏ ‏شود كه دختران و پسران آدم و حوا با يكديگر ازدواج كرده‏ ‏اند و ازدواج خواهر و برادر يك حكم تشريعى و قراردادى است و اين حكم در آن زمان نيامده بود و بعدها كه نسل آدم تكثير شد و نيازى به ازدواج خواهر و برادر نبود، اين حكم از سوى خدا آمد و اين هيچ


دریافت فایل


تحقیق در مورد تفسير سوره نساء 158 ص

تحقیق در مورد تفسير سوره نسا 158 ص ,تفسير سوره نسا 158 ص,دانلود تحقیق در مورد تفسير سوره نسا 158 ص ,تفسير,سوره,نسا,158,ص

عمومی و آزاد

فایل های جدید

یکی از تب ها رو انتخاب بکنید