تحقیق درباره سازمان كشورهاي صادركننده نفت؛ اوپك

تحقیق درباره سازمان كشورهاي صادركننده نفت؛ اوپك

این محصول در قالب ورد (WORD) و قابل ویرایش در 22 صفحه تهیه شده است. در بخش زیر برای اطلاع بیشتر از محتویات این فایل و اطمینان از خرید، مطالب چند صفحه آورده شده است. با مطالعه این بخش با اطمینان بیشتر خرید کنید.

لینک دانلود پایین صفحه

 

 

نفت و منابع درآمدي ناشي از صادرات آن نقش حياتي در عملكرد و تحولات اقتصادي كشورهاي نفت‌خيز و صادركننده نفت دارد. امروزه بيش از 50 درصد درآمد كشورهاي عمده نفت خيز به طور مستقيم و غيرمستقيم به درآمدهاي صادراتي اين ماده خام بستگي دارد و نوسانات اقتصادي اين كشورها تابع نوسانات اين منبع درآمدي است و در حال حاضر يك همبستگي كامل بين اقتصاد سياسي اين كشورها و اقتصاد سياسي نفت و عمدتاً به صورت يكسويه وجود دارد.

عدم جايگزيني نفت خام با ساير صورت‌هاي انرژي در طول قرن بيستم، نشان دهنده اهميت اين انرژي با توجه به صرفه اقتصادي براي استخراج آن و نيز ارزش افزوده اين ماده نسبت به ساير صورت‌هاي انرژي است. در حاليكه بشر در بكارگيري انرژي‌هاي جايگزين به پيشرفت‌هاي چشمگيري نائل آمده است، اما نفت همچنان در كانون فعاليتها و هنرهاي ايجاد ارزش افزوده و تحصيل حداكثر سود قرار دارد. امروزه نفت تقريباً تنها ماده حياتي در فعاليتهاي اقتصادي جهاني است و تحول تكنولوژي و توسعه دانش اگر چه ابزار قدرتمندي براي استخراج ارزش افزوده به شمار مي‌روند اما اين ابزارها و دانش‌ها با تكيه بر ابزارهاي مادي از جمله نفت است كه منافع اقتصادي آنها را بهينه مي‌كند. اما نكته مهم در واقع تدارك ابزار و دانش استحصال براي حداكثر كردن ارزش افزوده اين منبع است و هر كشوري كه اين ابزارها را در اختيار دارد، از منابع خود بهره‌مندي بيشتري را عايد خود مي‌كند.

 

الف _ تاريخچه اوپك

طرح اوليه سازمان اوپك  به سالهاي قبل از 1960 ميلادي بر مي‌گردد. در سال 1949 مقامهاي رسمي ونزوئلا از كشورهاي ايران، عراق، كويت و عربستان سعودي درخواست نمودند تا بعنوان مهمترين توليدكنندگان نفت درباره مسائل نفتي بويژه قيمت‌‌گذاري نفت، گفتگو و تبادل نظر كنند، كه اين اقدامات نخستين گام براي تأسيس اوپك محسوب مي‌شود.

      نياز به همكاري در بين اين كشورها، در سال 1959 هنگامي كه شركت‌هاي نفتي قيمت هر شبكه نفت خام ونزوئلا را 25 سنت و نفت خام خاورميانه را 18 سنت كاهش دادند، بيشتر مشهود گرديد. در پي آن در همان سال نخستين كنگره نفتي عرب در قاهره تشكيل و در آن با تشكيل يك كميسيون مشورتي نفتي موافقت شد. در اين اجلاس از كمپانيهاي نفتي دعوت شد تا با كشورهاي توليد‌كننده در زمينه قيمت‌‌گذاري نفت مشورت كنند، اما از آنجا كه اين كمپانيها بازاريابي و فروش نفت را به عهده داشتند، قيمت‌گذاري نفت را حق انحصاري خود دانستند و بدون مشورت با كشورهاي نفت‌خيز، قيمتهاي نفت را در بازار جهاني كاهش دادند. از اين رو تشكيل سازماني همانند اوپك از جانب كشورهاي توليد كننده نفت ضرورتي انكارناپذير بود و عواملي نظير كاهش قيمتهاي اعلام شده در سالهاي 1959 و 1960 نقش مؤثري در تسريع اين ضرورت داشت. در اين كنگره، تصميماتي جهت جلوگيري از نوسانات غيرضروري قيمت‌ها به وسيله شركت‌ها و نيز تنظيم ميزان توليد گرفته شد و يك موافقت‌نامه عمومي نيز براي تأسيس «كميسيون مشورتي نفت» منعقد گرديد.

در آگوست 1960 باز هم شركت‌هاي نفتي قيمت نفت خام را بين 10 تا 14 سنت براي هر بشكه كاهش دادند. در ماه بعد، دولت عراق، سران عالي رتبه ايران، كويت، عربستان سعودي و ونزوئلا را به نشستي در بغداد جهت بررسي مسأله كاهش قيمت نفت دعوت كرد و در اين نشست سازمان اوپك تأسيس شد. مقر اين سازمان ابتدا در جنوا قرار گرفت، اما بعدها براساس تصميم سران، سازمان به وين پايتخت اتريش انتقال يافت.

 

ب _ اركان اوپك

سازمان اوپك داراي 4 ركن اصلي به قرار زير مي‌باشد:

1_ كنفرانس اوپك:

 از 13 هيأت نمايندگي كشورهاي عضو تشكيل مي‌شود و عاليترين مرجع سازمان است و اعضاي آن هيأت‌هاي نمايندگي هر كشور به رياست وزير نفت، معادن و انرژي آن كشور مي‌باشد.


دریافت فایل


تحقیق درباره سازمان كشورهاي صادركننده نفت؛ اوپك

صادرکننده نفت, اوپک ,تحقیق درباره سازمان کشورهای صادرکننده نفت, اوپک

علوم انسانی

فایل های جدید

یکی از تب ها رو انتخاب بکنید