تحقیق درباره تاريخچه پوزيتيويسم

تحقیق درباره تاريخچه پوزيتيويسم

این محصول در قالب ورد (WORD) و قابل ویرایش در 20 صفحه تهیه شده است. در بخش زیر برای اطلاع بیشتر از محتویات این فایل و اطمینان از خرید، مطالب چند صفحه آورده شده است. با مطالعه این بخش با اطمینان بیشتر خرید کنید.

لینک دانلود پایین صفحه

 

 

گرايشهاي پوزيتيويسمي را در اولين انديشه‌هاي بشري نيز مي توان يافت. چه اينگونه گرايشها در مصر باستان و بابل و تمدنهاي اوليه بشري وجود داشته و نتايج ناشي از چنين روش تفكري از حيث عملي مورد استفاده بشر متمدن بوده است. باري ارزش عملي دانشهاي استقرايي در تمدن بشري ارزشي غيرقابل انكار است.

اما قرنها بعد در يونان باستان است كه رگه‌هايي از رويكرد به پوزيتيويسم به عنوان يك روش فكري براي تحليل مسايل علمي و عملي به چشم مي خورد و آن زماني است كه اپيكوروس [341- 271 ق.م] شناخت حسي به كمك خود استقرايي را به عنوان يگانه منبع شناخت، مبناي دستگاه فلسفي خود مي‌گرداند و انباي بشر را به يك مكتب دانشي و ارزشي جديد رهنمون مي‌شود.[1]

ولي درخشش فلسفه و منطق ارسطويي خيره كننده‌تر از آنان بود كه مجالي براي ظهور و بروز خود استقرايي آنگونه كه اپيكور مي‌خواست باقي گذارد حتي انديشه افلاطون پيروان وي هم تا قرنها تحت‌الشعاع عقلانيت و انسجام دستگاه فلسفي ارسطو بود.

فيلسوفان و مشارحان بعد از ارسطو ـ كه به نوعي وامدار انديشه‌هاي او در عرصه حيات فكري بشر بودند نيز اعتنايي در خور به شناخت حسي در پرتو روش استقرايي ننمودند چه انان هم چون سلف خويش، ارسطو، مجربات و محسوسات را از منظر روش قياسي به نظاره مي نشستند.

اما در سده‌هاي پاياني قرون وسطي كه تاريخ آبستن يك سري حوادث و تحولات فكري بود تخطئه فلسفه ارسطويي و حمله به مبادي منطقي آن لقلقه لسان فيلسوفان و متفلسفان گشت. اين قضيه و تحول فكري كه در آراي اكامي و ديگران در آخرين قرنهاي حكومت و استيلاي فلسفه ارسطو حوزه انديشه بشر غربي تجلي يافت با تحول اجتماعي ـ سياسي و ديني از قبيل نوزايي و اصلاح ديني همراه شد مقافله فكر و انديشه بشر غربي را به سمت و سويي كشاند كه خود استقرايي و پروكستانيزم را برنده اصلي اين جدال فكري قرار داد.

گرچه اين مطلب كه آيا اين نتيجه تنها ناشي از انديشه انديشمندان بوده يا تحولات اجتماعي و سياسي و انگيزه‌هاي مختلف بشري هم در اين تحولات موثر بوده‌اند بحثي عظيم مي‌طلبد لكن بي گمان نقش عناصري كه در پي مي‌آيد دراين ميان غير قابل انكار است.

تقدس بخشي ارباب كليسا به فلسفه ارسطويي در طي قرون وسطي و ظهور پي در پي نقصهاي اين فلسفه به ويژه در حوزه طبيعيات كه كليسا را مجبور به عقب‌نشيني در زمينه تفسيرهاي ارايه شده از كتاب مقدس مي‌نمود منجر به گسترش شك و ترديد در فضاي انديشه غرب شد و از سوي ديگر تلاش روزافزون براي تسخير و بلكه تغيير طبيعت و بهره‌گيري علمي از آن ـ كه در آراي متفكراني چون بيكن[2] هويداست ـ تبيين داده‌هاي ناشي از شناختهاي حسي را در پرتو روش استقرايي مي‌طلبيد راه براي گذر غرب از فلسفه ارسطويي و رسيدن به عصر روشنگري يعني عصر سيانتيسم[3] هموار شد.

واژه پوزيتيو براي اولين بار به مفهوم فلسفي آن توسط بيكن بكار رفته است ولي چند اصطلاح پوزيتيويسم[4]  بسان يك مفهوم بعدها به وسيله اگوست كنت[5] فرانسوي مطرح شده است البته قبل از او سن سيمون[6] به سال 1830 همين اصطلاح را در مكتب خود بكار برده است.[7]


[1] اديب سلطاني، دكتر شمس‌الدين، رساله وين ص4

[2]  1626-1561) F. Bacon

[3]  Scientism

[4]   Positivism

[5]  Augute comte (1798-1857)

[6]  Ecole Saint Simmonienne

[7]  هما ص 37 به بعد


دریافت فایل


تحقیق درباره تاريخچه پوزيتيويسم

تحقیق درباره تاریخچه پوزیتیویسم , تاریخچه پوزیتیویسم ,پوزیتیویسم

علوم انسانی

فایل های جدید

یکی از تب ها رو انتخاب بکنید