تحقیق درباره تفسیر سوره فلق

تحقیق درباره تفسیر سوره فلق

↓↓ لینک دانلود و خرید پایین توضیحات ↓↓

فرمت فایل: word 

 (قابل ویرایش و آماده پرینت)

تعداد صفحات:12

 

 

قسمتی از متن فایل دانلودی:

سوره مدني است اگر چه بعضي آنرا مکي ميدانند.

سوره شريفه با امر خداوند رحمن و رحيم و با بيان کلمه " قل " يعني " بگوي " به پيامبرش ميباشد. امر خداي تبارك و تعالي برسول گراميش، در صرف گفتار يک يا چند جمله؛ قطعا نيست. اينکه ميفرمايد " بگو " يعني ( از يک جهت ) : " اينگونه عمل کن " ! زيرا بلافاصله بعد از امر به گفتن با کلمه " قل "؛ ميفرمايد : " پناه ميبرم " ؛ " اعوذ " . پس پناه بردن في الواقع يک فعل است نه صرف يك قول تنها ؛ يک عمل است .

در بادي امر، بذهن اينگونه متبادر ميشود که ؛ اين امر، که با کلمه قل شروع ميشود چند وجه بشرح زير داشته باشد:

     1 –  آنکه خداوند تبارك و تعالي در يک مکالمه دو طرفه ميخواهد برسولش دستوري داده باشد که تا منفعتي براي پيامبرش حاصل شود؛ يعني بيان يک تاکتيک و طرح يک استراتژي در موفقيت. بدينمعني كه در حال آموزش نبي خويش باينكه؛ حرف بزن و عمل کن.يعني اينگونه حرف بزن ؛ زيرا حرف مقدمه عمل است.

      از جهت روانشناسي اين يک گونه تلقين به نفس نيز ميباشد که يک وقتي يک کسي از آدمي ميخواهد که جمله اي را تکرار کنيم با اين هدف که تکرار اين جمله يا بيان آن باعث ثبات رواني ميشود ودر اينجا صرفا منظور آموزشي و تربيتي در کار است.

     2 – وجه ديگر آن اين است که خداوند برسولش ميفرمايد که چنين بگوي ؛ در برابر کساني که دارند با تو گفتگو ميکنند؛ يعني فرد يا افرادي مخاطب رسولش هستند و خداوند که مربي رسول است ميخواهد باو بياموزد که بديگران و در پاسخ ديگران چنين بگوي . اين مطلب نيز ميتواند يک زيروجه آموزشي داشته باشد بدين معني که خداي تبارك و تعالي غيرمستقيم از طريق رسولش ميخواهد به بندگانش بياموزد که بايد باو پناه برد.

     اما آنچه که اين حقير از سبک و سياق آيات شريفه ميفهمم ؛ خلاصه اش اين است که درست مثل سوره " ناس " امري آموزشي از سوي خداوند برسول گراميش است که از آنطريق نيز قصد هدايت ناس، براه راست در نظر است.

     قل اعوذ برب الفلق

      بگو پناه ميبرم ( حفظ ميکنم خويش را ؛ مي پرهيزم از شر ) به پروردگار صبحدم.

      فلق ؛ بنا بر قول مشهور و متواتر، يعني شکافتن و جدا کردن و لذا لحظه اي که نور صبح ؛ تاريکي را ميشکافد ؛ فلق ايجاد ميشود.

      گويا نور را بايد با شکاف تاريکي و ظلمت بوجود آورد. يک معني استعاره اي هم ميتوان در اين رابطه بيان کرد و آن اينکه اگر در تشبيه ؛ شب را ( در مثل ) شر بگوئيم يا حداقل پوشاننده و ساتر خير ؛ شکاف شب و آغاز نور و روشنائي را ميتوان شروع و آغاز خير تشبيه کرد.

      پس بايد بکسي پناه برد که ستر و پوشش و لايه اي را که بر روي خير کشيده شده بود ؛ با فلق برداشته و مي شکافد تا نور و روز و روشنائي و خير پديدار گردد.

     تعابير ديگري را هم ميتوان از فلق، منظور داشت که از سوي مفسرين بيان نيز شده است ؛ باينکه فلق ناظر به خلقت و وجود نيز ميباشد يعني هر چيزيکه از عدم به خلقت مي آيد ؛ فلق است. يعني بايستي عدم، شکافته شود تا وجود ؛ موجود شود. پس بقول مرحوم علامه طباطبائي صاحب تفسير الميزان " رب فلق " يعني " رب مخلوق " .

و....


دریافت فایل


تحقیق درباره تفسیر سوره فلق

تحقیق,درباره,تفسیر,سوره,فلق,تحقیق درباره تفسیر سوره فلق

علوم انسانی

فایل های جدید

یکی از تب ها رو انتخاب بکنید